Christie Doctor – Stratiť no Vyhrať: 2.spin off Monza ´98


Korekcia:
Ilustrácia: Christie

„Christina poď sem!“ skríkla Elizabeth na rozjašenú pobehujúcui dcéru po hotelovej izbe. „Christina!“ milo skríkla ešte raz. Christina sa zastavila pri otvorenom balkóne, s rukami v bok a so šibalským pohľadom sa otočila na mamu.
„Mami, čo také potrebuješ?“ Elizabeth sa pousmiala nad svojou dcérou. Všetci naokolo hovoria, že sa podobá na ňu. Pri každom pohľade na ňu má však pocit, že sa podobá viac na otca. Má ten istý šibalský pohľad ako Edward a dokonca má veľa aj z jeho povahy.
„Už ste hotoví?“ nervózne sa spýtal prichádzajúci Edward z kúpeľne.
„Ak by sa tvoja dcéra sa chcela obliecť a nevymýšľala, tak by sme boli dávno pripravené, že Christie?“ Edward sa mierne prísnym pohľadom pozrel na Christinu, ktorá detským nevinným pohľadom hľadela na oboch rodičov. Ruky vystrela do vzduchu a pritom si aj prehrabla vlasy.
„Ja si celkom myslím, že s rozpustenými vlasmi vyzerám krajšie.“ Edward je celý víkend nervózny a na detské hry svojej dcéry práve teraz nemal najmenšiu chuť ani čas. Už dávno mali byť na ceste na okruh. Alex ich už poctivo čaká v druhej izbe. Už niekoľkokrát bol za ním kedy pôjdu.
Edward pribehol k dcére, zobral ju do rúk a rýchlo sa s ňou posadil do najbližšieho kresla.
„Princezná, teraz nemáme čas na to, aby si rozhodovala čo si oblečieš a čo nie.“ Elizabeth mu podala do načiahnutej ruky veľkú červenú mašľu na sponke. Christina zvesila ramená dole. Teraz sa jej nepodarilo prekabátiť rodičov.
„Ed, aj tak si nemyslím, že zobrať Christinu na formulu je dobrý nápad. Je ešte malá, aby tam bola celý čas.“ Elizabeth sa nedala odbiť. Chcela, aby ich dcéra ostala doma alebo aspoň na hoteli. Nemyslí si a ani s tým nesúhlasila, aby ju zobrali. Je to predsa dievčatko. Ona nepatrí do garáže medzi mechanikov, ale skôr do baletnej siene. Chcela ju poslať domov za starými rodičmi, nie ju tu strážiť. Edward mal iný názor na túto vec. Chce, aby jeho deti vedeli čo ich rodičia robia a na návšteve Scuderia Ferrari nevidel žiaden problém.
„Choď za Alexom. My hneď prídeme.“ pošepol dcérke do ucha. Vyskočila z jeho lona behom do druhej izby. „Miláčik, toto sme riešili už dávno. Poznáš dobre môj názor a ja ho nezmením.“ Elizabeth nahnevane prekrížila ruky cez hruď.
„Budeš ju strážiť ty?!“ nahnevane na neho skríkla. Edward sa postavil z kresla, zobral z nočného stolíka pripravené VIP lístky pre celú svoju rodinu. „Samozrejme, že nebudeš. Budeš tam zastupovať hrdo svoju firmu a užívať si ten čas s rodinou Ferrari a ostatnými sponzormi a ja sa zatiaľ budem starať o našu rozjašenú dcéru!“
„Čo by sa jej tam také mohlo stať? Povedz mi?“ nahnevane vybehol na svoju manželku. „Povedz čo také? Pre boha Elizabeth, nič vážne sa jej tam nemôže stať. Budeme v Padocku a nie priamo na trati, kde by ju mohla zraziť formula.“ Edward si ani neuvedomuje ako kričí na manželku.
„Nekrič na mňa!“ Elizabeth sa ho snaží upokojiť. „Viem, že toho máš teraz veľa a je to dôležité pre teba, ale nekrič na mňa.“ Edward práve teraz prevzal po otcovi ďalší podnik a výlet na formulu je nielen zakončenie ich dvojtýždňovej dovolenky v Toskánsku, ale z časti aj pracovné stretnutie. Nechcel takto na ňu vybehnúť, všetko len vďaka tomu stresu a nervozite. Pozrel sa na zem, najprv sa zhlboka nadýchol. Má pravdu. No nechcel nechať svoju princeznú v hoteli s pestúnkou alebo ju poslať do Anglicka. Chcel ju sem zobrať, lebo jej to sľúbil. Dal jej svoje otcovské slovo, že ju sem zoberie. Nedokázal by jej teraz povedať nie.
„Prepáč mi Liz, budeme tam spolu ako rodina. Nenechám všetko na teba. Cestou autom vysvetlím Christine ako sa má správať.“ pohľadil ju nežne po odhalených ramenách a vtisol jej bozk na pery. Elizabeth sa pozrela do jeho orieškových očí. Nechcela si skaziť krásnu slnečnú nedeľu hádkou tak radšej znovu ustúpila. Na znak súhlasu jemne prikývla. Edward ju znovu pobozkal, teraz však vášnivo.
„Ak chceme stihnúť program a naplánovaný obed v Padock clube tak by sme mali vyraziť.“ medzi bozkami potichu povedala Elizabeth.

Edward držal pevne Christinu za ruku, keď sa rozprával so šéfom Scuderie Ferrari Marcellom Corvim.
„Takže teraz uvidíme štartovať formulu?“ zvedavo sa spýtala Christina a otočila svoj pohľad na šéfa tímu.
Sympatický Talian si k nej kvokol. „Áno, uvidíš štartovať formulu.“ Odvetil jej silným talianským prízvukom v angličtine. Christina natešene poskočila. Tmavomodré šaty so skladanou sukňou spolu s veľkou červenou mašľou vo vlasoch naskočili pri jej malom výskoku.
„Máte krásnu rodinu Edward.“
„Ďakujem. Marcello veľmi si cenín, že môžem byť hosťom Ferrari práve na domácej veľkej cene. Musím povedať, že si to s rodinou veľmi užívame. Vidím všetko čo stojí za tým, aby bol tím počas celého víkendu úspešný.“
„My sa tomu tešíme. Veľa ľudí si ani nevie predstaviť koľko práce tomu musíme venovať. Často sa stáva, že trávime v Maranelle viac času ako doma. Naše rodiny nás nemajú ani šancu niekedy vidieť.“
„Viem o čom hovoríte. Môj čas sa snažím deliť medzi prácu a rodinu, ale z môjho postavenia ostáva pre rodinu veľmi málo času. Preto som si vychutnával tieto dva týždne s rodinou. Snažil som sa im venovať všetok svoj čas. Moja žena mi zakázala pracovať a kontaktovať sa nejako s prácou. Marcello, čo sa týka našej zmluvy,“ Tajomstvo úspechu Edwarda v obchodovaní bolo to, že dokázal plynule prechádzať a nadväzovať témy tak ako potreboval. Teraz bez mihnutia oka prešiel z rodiny do sponzorstva. Jeho otec bol z jeho obchodného talentu prekvapený. Neočakával takého obchodného ducha. Marcello teraz oveľa viac spozornel – financie a sponzorská zmluva, veď toto bol jeden z dôvodov prečo sem Allison prišiel „tak nemám žiadne námietky ani po finančnej alebo právnej stránke. Môžeme ju podpísať aj pred pretekom, pretože ja nepatrím medzi tých sponzorov čo očakávajú dnes víťazstvo. I keď,“ Edward začal naťahovať druhú stranu. Jeho dramatická prestávka vo vete, má navodiť menšie problémy a nervozitu či pochybnosti na druhej strane. Nerád to používal, ale patrilo to medzi jeho spôsoby vyjednávania. Sám to nazval taktika vrelého a prísneho úsmevu. Pri Ferrari si to však nemôže dovoliť, nie je v tej pozícií. Na jeho miesto určite čaká veľa kandidátov. Pre neho je pocta byť sponzorom talianskeho tímu. Vidí na ňom, že je v napätí čo ďalšie povie. „každým víťazstvom obchodné meno mojej firmy naberá na hodnote, preto verím, že dnes vyhráte.“ talianovi padol veľký kameň zo srdca, nechcelo sa mu dnes riešiť ďalší problém, ak by sa nedohodli na predĺžení zmluvy. Edward Allison podáva svoju pravú ruku Marcellovi Corvimu. Corvi sa ako prvé pozrel do očí obchodného partnera, nenápadne si do trička utrel spotenú ruku.
„Som rád, že sme sa dohodli.“
„Na ďalšie úspešné roky našej spolupráce.“ potriasli si rukou.
„Nech ich je čo najviac.“
„Mali by sme to zapiť kvalitným talianskym vínom. Čo poviete ak vás pozvem dnes večer na pohárik bieleho vína?“
„Edward, nevidel si Christinu?“ so strachom v očiach sa spýtala dobiehajúca Elizabeth svojho manžela.
„Je tu pri mne.“ ukázal rukou na prázdne miesto, kde mala byť.
„Nie je tu!“ Elizabeth si zúfalo vložila hlavu do rúk. Edward spolu s Marcellom sa obzerajú okolo seba. Neverí tomu, že sa tu ich dcéra nenachádza. Bola tu! Stála celý čas pri ňom. Nepohla by sa bez súhlasu preč.
„Držal som ju celý čas za ruku.“ zúfalo jej odvetil. Pri predstave, že ich dcéra sa môže nachádzať kdekoľvek v padocku.
„Pre boha kam mohla ísť?“ zúfalo sa Elizabeth spýtala. Pocítila mierne pichnutie pri srdci. Dýchala plytko a rýchlo. Znovu sa jej to objavilo. Práve teraz. Príliš dlho mala svoje zdravie v poriadku. Všetci traja sa obzerajú okolo seba, v blízkosti ani v diaľke nevidia malé kučeravé dievčatko.
„Christie, kde si?“ zúfalo zašeptala. Edward si ju periférne všimol, načiahol k nej svoju ruku a privinul si ju k sebe na hruď.
„Neboj, nájdeme ju.“ utišoval ju hľadením po chrbte.
„Vaša dcérka musí byť len niekde tu. Nemohla ďaleko odbehnúť. Nevrátila sa za vami do motorhomu pani Allison?“ Marcello sa ich snažil upokojiť.
Pokrútila hlavou. „Ja neviem. Pýtala som sa Alexa či ju nevidel. Povedal, že sa išla sa s tebou prejsť. Zbadala som vás, ale ona tu nie. je“ jej zúfalstvo sa každou sekundou bez nej prehlbuje. Chce mať svoju dcérku pri sebe. Malú Christinu chce mať pri sebe. Je to jej poklad a jediné dievčatko, ktoré má a bude mať. Ďalšie už nemôžu mať. Edward chytil tvár svojej ženy do dlaní.
„Ako prvé pôjdeme do motorhomu sa pozrieť či tam je. Neboj všetko bude v poriadku. Nájdeme ju.“

Christina zvedavo nakukla spoza steny v garáži Ferrari. Chce už konečne vidieť ako bude to krásne červené auto štartovať. Ešte stále si nevšimla, že otca nechala samého s tým Talianom. Ich rozprávanie ju vôbec nezaujímalo, chcela vidieť toto! Oveľa viac ju zaujali mechanici pracujúcich na aute a hlavne chcela nájsť spôsob ako si sadnúť do auta. Nenápadne vykročila spoza rohu a pomaly sa pohybovala po garáži a obzerala si každý jej kúsok.
„Ahoj? Ty čo tu robíš?“ milo sa jej prihovoril vysoký mladík nakrátko ostrihaný.
„Ahoj,“ s úsmevom mu odvetila. „prišla som sa pozrieť na to ako toto auto bude štartovať. Chcem to vidieť.“ priamo mu odvetila.
„Kde máš rodičov?“ mladík zatiahol do angličtiny mierne berlínsky akcent.
„Otec sa rozpráva vonku s nejakým Talianom a moja mama je s bratom.“
„Takže si im ušla?“ Christina sa nevinne usmiala.
„Nick, treba sa pripraviť.“ prišiel k mladíkovi mechanik. Vysoký mladík je nemecký jazdec Nickolas Gerber, ktorý prestúpil na začiatku sezóny z tímu Benetton do Ferrari ako dvojnásobný majster sveta. Návšteva tohto malého dievčatka ho milo prekvapila a predtým ako bude musieť jazdiť by sa jej chcel venovať. Aj tak inú prácu teraz nemá a bude to milé odreagovanie.
„Nino, máme ešte čas nejaký ten čas, aby sme sa povenovali tejto malej slečne.“
„Ja už som veľká a nie malá slečna.“ Christina ho detsky opravila. Všetkých rada opravovala, že je už veľká slečna, lebo chodí už do školy a patrí medzi najšikovnejších žiakov v triede. Prekrížila si ruky cez hruď a vytrvalo sa pozerá pred seba.
„Nájdeme nejaký ten čas na bella signorina.“
„Volám sa Nick a toto je Nino a Mateo.“ Nemecký jazdec predstavil nielen seba ale aj svojich dvoch mechanikov.
„Christina Allison teší ma.“ Pri jej mene si uvedomili komu toto milé a usmievavé dievčatko patrí. „Môžem sa vás niečo spýtať?“
„A čo také bella?“ Mateo si k nej kvokol a na hlavu jej jemne dal tímovú šiltovku. Christine spadla rovno do očí, opatrne si ju nadvihla.
„Či si môžem ísť sadnúť do auta?“
„Na to ti musí odpovedať Nick, lebo to je jeho auto.“ Nino jej s veľkým úsmevom odvetil. Nick sa pozrel na auto a potom na natešené dievčatko pred ním. Videl v jej modrých očiach tú istú radosť a túžbu ako mal on mal. Vidí v nej vášeň, túžbu a chuť. Toto malé dievčatko pred ním ak vyrastie a náhodou sa z nej stane jazdec, čo je viac menej nereálne, tak by dokázala porážať svojich mužských rivalov.
„Daj mi ruku.“ povedal jej okamžite. Nikdy nehovor nikdy. Ak je v nej vášeň, tak ju prebudí. Christina mu ju okamžite podala. Nick sa otočil k Mateovi. „Jej rodičia sú ako zmyslov zbavení, choď ich nájsť alebo Marcella a povedz, že malá je s nami garáži, aby sa upokojili.“ Mateo mu prikývol. „Tak mladá slečna priprav sa, pôjdeš jazdiť.“ Christina sa nevedela dočkať momentu, keď si sadne do červeného auta a bude ho môcť ho šoférovať. Nick ju opatrne posadil do auta. Ako sa tam usadila tak ju nebolo ani poriadne vidieť, ledva rukami dočiahla na volant a na pedále určite nedočiahla. Na radosti jej to však neubralo. Prisunula sa bližšie k volantu a nohami vo vzduchu napodobňovala pridávanie plynu a brzdenie.
„Aby si naštartovala tak musíš opatrne stlačiť tento gombík, ale veľmi opatrne.“ Nick jej priam otcovsky vysvetľuje čo všetko je na volante. Naľavo sa postavil Nino a vedľa neho aj Pasqualle. Medzi sebou sa po taliansky zhovárajú ako to Nickovi s tým malým dievčatkom svedčí. Vraj už by sa aj jemu také zišlo jedno, dve možno aj tri.
„Keď toto všetko zvládnem tak vyhrám!“ hrdo zahlásila Christina, ktorej opäť padla šiltovka na oči. Mechanici sa zasmiali z plného hrdla.
„Najprv však musíš vyrásť.“ dodal Nick a napravil jej šiltovku tak, aby jej napadala. Pozrela sa na Nicka, tá vášeň v očiach sa v nej ešte viac v nej prehlbovala. Možno práve v jeho aute sedí úspešná jazdkyňa.
„No dávaj si pozor, aby ťa nepredbehli. Pozeraj nielen pred seba, ale sem tam aj do spätných a hlavne dobre blokuj.“ Christina pevno chytila volant, krútila s ním mierne doprava a potom doľava. Nielen jazdec, ale aj mechanici sa na nej zabávali. Malá ragazza je príjemným odreagovaním a asi tou najzlatšou návštevou čo mohli dnes mať. Priam rozžiarila celú garáž.
„Christina!“ Elizabeth od šťastia skríkla keď uvidela svoju dcéru.
„Nebojte sa pani Allison, vaša dcéra bola celý čas v bezpečí s nami a navyše je to jedno úžasné a inteligentné dieťa.“ Elizabeth sa pozrela na Nicka. Počas celého polhodinového hľadania jej dcéry prežívala všetky pocity, ktoré prežíva iba matka. On jej teraz povie, že bola v poriadku. Očividne ten mladík nemá žiadnu rodinu ešte. Takmer ju od strachu porazilo!
„Ďakujem.“ vybehlo z Elizabeth, keď zbadala ako je jej dieťa šťastné a veselé. Celý jej monológ o strachu a rodičovstve sa zmenil len na srdečné poďakovanie.
„Zlatko tu si.“ materinsky ju pohladila po ruke. Christina sa ani neotočila na svoju matku, sústredene pretekala.
„Mami neruš ma. Práve môžem vyhrať pretek.“ odsekla jej.
„Z vašej dcéry sa stal pretekár.“ Marcello veselo dodal. Elizabeth aj Edward sa na neho so strachom pozreli. Len to by im chýbalo, aby ich dcéra sa venovala motorizmu.
„Len to nie.“ povzdychla si nahlas Elizabeth.
„Ja som vyhrala! Vyhrala som!“ nekonečne sa tešila Christina v monoposte. Mávala rukami vo vzduchu presne ako víťaz. Mateo, Pasquallo aj Nick jej zatlieskali na znak uznania pre víťaza. So širokým úsmevom im zakývala a poslala aj pusinky. Edward ju vytiahol z monopostu.
„Oci, ja budem jazdec a vyhrám spolu s Ferrari titul! Budem prvá žena, ktorá to dokáže.“ povedala odhodlane Christina povedala. Všetci na okolo nej sa usmiali nad detskou fantáziou a predstavivosťou. Nevysmejú predsa dieťa, nemôžu mu teraz takto skaziť predstavu o tom, že je to nemožné a nereálne pre ženu. Toto je mužský svet a priestor pre ženy tu nie je a nikdy ani nebude.
„To sa uvidí dcérka.“ s úsmevom jej odvetil otec. Ak je tu najmenšia šanca či príležitosť, aby moja dcéra jazdila tak ju využijem a podporím ju. Pre teba všetko, princezná. Odhodlane si pomyslel Edward a pohľadil Christinu po líci.

Pridaj komentár